3 Eylül 2023 Pazar

ALINTI

Tarihin en büyük tesadüfü 31 Ağustos 2023, 09:39

Metin MÜNİR

...

Tek tanrılı dinler Çin’de ve Eski Yunan’da formüle edilen ahlâklı yaşam ve bilimsel araştırma konseptlerinin berhava etti. İkisini de yasaklar ve cezalarla sınırlayarak.  

O antik inançlarla yaşarken mi insanlar daha doğu yoldaydılar, mutluydular, bugün mü hiç tartışılmayan bir tartışmalı mevzudur. 


www.diyaloggazetesi.com ==> OKU, YORUMLA ve PAYLAŞhttps://www.diyaloggazetesi.com/tarihin-en-buyuk-tesadufu-makale,12269.html

Diyalog Gazetesi

***
EK-11.11.2023

*

“Tek tanrılı dinler, her şeyi kendilerinden başlatmak için, içinden çıktıkları eski inançları yıktılar veya sildiler. Eskiden duydukları derin korku nedeniyle yeni oldular. Tarihsiz bir halk yaratıp, yeni bir tarihin kapısını açtılar. O nedenle dinin gerçeği, inancın dışında bir yerlerdedir hep. Dinlerin başlangıcında mutlaka bir devlet dokunuşu var, Mısır’dan başlatmış oluyoruz.” “İnsanı yapan din değil, dini yapan insan olduğundan herkes kendi putunu kendi yontar, herkes tanrısını kendi suretinde yaratır. Bünyamin’in tanrısı da Bünyamin suretinde haliyle; kör, cahil, işgalci, katliamcı, yalancı… Bakın şimdi dönüp geriye, Musa’nın elindeki sihirli asa Tanrının asası değil, Firavun’un imparatorluk asası. Tek sihri fitne, zulüm, sömürü, savaş, işgal. Demek ki Bünyamin ve tanrısının yürüttüğü savaş da bir dinler savaşı değil bir cinler savaşıdır.” (Orhan Gökdemir, 4.11.2023, Cinler savaşı (sol.org.tr))
*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder