27 Ocak 2022 Perşembe

SÖNEN OCAK’A DAİR

 Bu bir köy hikayesi.

Bence pek de güzel anlatılmış.

Köyün güzelliği de s. 1’deki şu anlatımda görüldüğü üzere çok güzel ifade edilmiş:

“Sık ormanların gizemli güzelliğine bürünmüş görkemli bir dağın hemen eteğinde kurulmuş küçük bir köydü, Musa köyü. Köyün ortasından, doğanın o kendine özgü albenili güzelliği içinde parıldayarak dağın bağrından fışkıran pınarlardan oluşan ve çılgınca homurtularla devinerek, köpükler içinde akan dere geçiyordu.

Akşamları bu köyde olağanüstü bir güzellik yaşanır; hırçın akan derenin sesi, kuş cıvıltıları, yaylımdan dönen koyun ve keçilere doğru koşan kuzu ve oğlakların melemeleri, çocukların neşeli çığlıkları birbirlerine karışırdı. Tüm bu sesler köyün içerisinde hoş bir ahenk oluştururdu. Dağlar bu sesleri kucaklar, besler, büyütür ve vadilerinde, sert yamaçlarında yankılandırırdı.”

Ancak bu köyde Tovsari adında acımasız bir kadın var, daha doğrusu, hasta ruhlu bir kadın!

Ve bu kadın çevresine hayatı zehir ediyor.

Hikaye de bunu anlatıyor.

*

Hem anlatım hem de çeviri bence güzel.

Mesela, s.33’deki Kemaldin’in Samadi’ye yazdığı mektubun girişindeki şu cümleler: bence çok güzeller, ve, herhalde edebi de sayılmalı.

“Dağların derin uçurumlarında kendinden emin, korkusuzca yavruları için yuva hazırlayan şahin kanatlarına benzer iki kaşın, ilkbahar sabahı doğan güneşin sıcak ışınlarında inanılmaz güzellikte parlayan yüzündeki sevecen pırıltılarla bakan kömür siyahı gözlerin, kulaklarımda hâlâ çınlamakta olan ve beni tutsak etmiş beyaz çakıllar üzerinden sessizce süzülen dağın pırıltılı pınarı gibi içimi rahtlatan şen şakrak sesin, görür görmez tüm benliğimi sarmış olan güzelliğin içimi dağladı ve beni tarif edilmez sıkıntılara boğdu Samadi. Biliyorum, bunun ilacı sadece sende ve sen benim baht yıldızımsın. Seni gördüğüm günden beri, senin de beni düşünüyor olmana dua edip duruyorum.”

Bir de yazıldığı dilde okunabilse, muhtemelen, daha da güzellerdir!

*

Kırsal alanda kendine özgü bir yaşam var.

Birçok önyargı, takıntı ve gelenek yaşamın nasıl olacağını belirliyor.

Çağ değişince bazı pratiklerin de değişmesi gereği doğuyor.

Aksi halde yaşam zorlaşıyor.

İnatlaşmadan aklın yolundan gitmekse yaşamı kolaylaştırıyor.

Hikayede, Mahmut’un ağzından s. 38’de dile getirilen şu düşünceler akıl yolunu öğütlüyor ve, sanırım, bu düşünceler hikayenin de ana fikrini oluştuyor:

“Anne ve babanın arzuları yeterli değil. Bu konuda yalnış yolda olduğumuzun farkına nihayet vardım; ama ne yazıkki çok geç oldu. (Mahmut misafirlerin şaşkın bakışları içinde ayağa kalktı.) Meğer, çocuklar birbirlerini sevmiyorlarsa bu tür bir meseleyi konuşmak da, eğer seviyorlarsa onlara engel olmak da çok yanlışmış. Örf ve adetler zamanın şartlarına göre oluşuyor. O nedenle birçok örf ve adetlerimiz zamanın çok gerisinde kalmış. Şimdi anlıyorum ki, tüm hata, eskimiş adetlerimizi dayatıp, bu çağa uygun yaşamak isteyen insanlara izin vermeyen bizlerdeymiş.”

Buna uyulmaması halinde ortaya çıkabilecek sonuçlar ise Tovsari’nin tavrının muhasebesi sayılabilecek nitelikte olan s. 63’deki şu ifadelerde de görüleceği üzere ibret olabilecek acılıkta ifade edilmiş;

“… ama Abdurahman ve Rasu’nun külleri dahi bulunamadı.

İnsanın düşmanı için bile tasvip edemeyeceği bu olayın kara haberi Tovsari’ye çabuk ulaştı. Birden çığlıklara boğulan Tovsari, olduğu yerde dönerek boylu boyunca yere yığıldı. Aynı anda Amınta da bayılarak yere düştü. Tüm komşular toplanmıştı. Aradan birkaç saat geçmeden Amınta’nın kalbi durdu. O anda, can cekişmekte olan Tovsari'nin de sol tarafına felç indi. Öyle görünüyordu ki diğer odada beşiğinde yatan küçük Rüstem artık yalnız kalacaktı.Öyle de oldu; yatağa düşüp ölmeden geçirdiği o ay içinde çektiği tarifsiz acılar, önceki acıların Tovsari’de yarattığı tüm tahribatı unutturmaya yetmişti. Sürekli kendisini rahatsız eden vicdan azabı bir türlü onu rahat bırakmıyordu. Onu rahatsız eden düşünceler son anlarında nasıl da yoğunlaşmıştı: “Havadi’yi sevdiğinden ayırıp onu bu dünyadan koparan kim? Onu da bizi de seven Yunus’un düşmanlığını kazanan kim? Onu sevgiden, dünyadan mahrum edip, akıldan yoksun bırakarak evin bir köşesinde büzüşüp kalmasına neden olan kim. Oğlu bu hallere düşen zavallı annesini acılara boğan kim? Oğlumu ve gelinimi birbirinden ayıran kim? Samadi’nin arzularına karşı, çakmak taşından oluşan dik yamaçlar gibi durarak o minicik kalbi parçalayıp sonunda kaybolmasına neden olan kim? Kendi aileni helak ettin. Hep elin arzularını dikkate aldın, arzular denilen o Allah’ın belalarını. Şimdiye dek bu aykırı düşünceleri bir şey sanıp neden peşinden koştum? Ben de ölürsem küçük Rüstem’in hali nice olur? Bu koca evin ocağı nasıl da sönüp gidiyor. Keşke tüm bunları görmeden ölmüş olsaydım. Lanet olsun bu ters kişiliğine, lanet olsun sana hay şeytan, hay Allah’ın belası. Sen…Sen…” Gözlerinin önünden Tüm yaşamı su gibi akıp gidiyordu.”

*

Hikayede kırsal yaşam var.

Ancak, bilim yok, kent yaşamı anlayışı yok.

*

Kırsal yaşamın kendine özgü bir güzelliği olsa da, bir toplumda kent yaşam anlayışının olmayışı, bence, önemli bir eksiklik.

Zira, çağımız kentsel yaşam çağı!

Artık, kırsal yaşam, bilimsel bir yaklaşımla ve akılla aşılıp dönüştürülmeli!

Her yerde hasarsız bir şekilde yapılıyor mu?

Hikayedeki anlatım ibret olur mu?

Benzer haller için ders çıkarılır mı?

Temenni edilir ki, ibret olsun, ders çıkarılsın!

 

*

Öte yandan, bence, kurgu daha iyi olabilirdi!

Ortada, Samadi’ye ne oldu, gibi bir soru bırakılmayabilirdi?

Bir de, tercümede, s. 58’deki tarım mühendisliği yerine ziraat mühendisliği denseydi, keşke.

*

Yazarın ve tercümanın kalemlerine sağlık!

*

26.1.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder